Draghi na sympozium v USA nejede, jeho rival Weidmann ano

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi se nezúčastní sympozia centrálních bankéřů, které se koncem týdne bude konat v americkém horském letovisku Jackson Hole. Zdůvodnil to svou pracovní vytížeností. Schůzky v Jackson Hole se konají každý rok na konci léta a v minulých letech se na nich oznamovaly zásadní věci.

 

Cestu do Jackson Hole ale nadále plánuje šéf německé centrální banky Jens Weidmann. Ten je zároveň členem Rady guvernérů ECB a nejhlasitějším kritikem současné strategie banky.

Draghi už dříve avizoval, že ECB obnoví některá podpůrná opatření. V úmyslu má například obnovu nákupů dluhopisů zadlužených zemí, jako jsou Itálie a Španělsko.

Finanční trhy na jednání v Jackson Hole čekají s velkým napětím. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v minulých letech využil sympozia k tomu, aby připravil trh na nové kolo takzvaného kvantitativního uvolňování. To čekají trhy i letos. Při kvantitativním uvolňování banka za nově natištěné peníze odkupuje zpravidla státní dluhopisy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK