Katalánsko požádá vládu v Madridu o pomoc kvůli splácení dluhů

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Barcelona (Španělsko) 28. srpna (ČTK) - Španělský autonomní region Katalánsko požádá centrální vládu v Madridu o finanční pomoc ve výši 5,023 miliardy eur (124 miliard korun), aby mohl splácet rostoucí dluh a pokrýt své výdaje. Podle agentury AFP to dnes uvedl mluvčí regionální vlády.

Regionální "vláda se rozhodla požádat o účasti v peněžních fondech," které Madrid schválil na pomoc regionům," řekl mluvčí Francesc Homs. Madrid v červenci oznámil, že vytvoří mechanismus na pomoc zadluženým regionům. Peníze do něj mají jít ze státní loterie a z bankovních půjček, mechanismus ale podle agentury Reuters zatím nefunguje.

Katalánsko je jedním z nejbohatší španělských regionů. Na celkovém hrubém domácím produktu země se podílí pětinou. Region je však rovněž nejzadluženějším v zemi. Ve druhé polovině letošního roku bude muset splatit dlužných 3,4 miliardy eur, včetně dluhopisů za 2,76 miliardy eur, jejichž splatnost je v listopadu.

Prvními ze španělských 17 autonomních regionů, který vládní plán na pomoc regionům využijí, se staly Valencie a Murcie. Další regiony by podle analytiků mohly následovat. Finanční mechanismus vlády zavádí přísné podmínky týkající se rozpočtových schodků, které bude podle mnohých kvůli klesajícím mzdám a úsporným opatřením těžké splnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK