Euro stouplo vůči dolaru, v centru pozornosti centrální banky

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. srpna (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči dolaru díky nadějím, že Evropská centrální banka (ECB) prostřednictvím nákupů státních dluhopisů zabrání šíření dluhové krize. Pozornost investorů se soustředí rovněž na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Předpokládá se, že Bernanke podpoří očekávání, že Fed přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky. To by vedlo k tisknutí nových dolarů, což by mělo negativní dopad na hodnotu americké měny.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru stoupla o půl procenta na 1,2573 USD. Dostala se tak do blízkosti sedmitýdenního maxima 1,2589 USD, na které se vyšplhala minulý týden, napsala agentura Reuters.

Euro v uplynulých několika týdnech výrazně oživilo poté, co šéf ECB Mario Draghi slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. Začátkem měsíce Draghi oznámil, že ECB pracuje na mechanismu, který jí umožní přímo intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy.

Proti nákupům dluhopisů se však ostře staví německá centrální banka. Analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange varoval, že kroky ECB by nakonec mohly být pro investory zklamáním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK