JLL: Trh s novými byty letos v Praze klesne asi o 15 pct

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Pražský trh s novými byty v celém letošním roce klesne asi o 15 procent, což je zhruba stejně jako činil pokles v prvním pololetí 2012. V hlavním městě se za celý rok prodá 3500 až 3800 bytů, loni stavitelé udali 4300 jednotek. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL).

V letošním 1. pololetí se trh s novými byty v metropoli snížil o 15 procent. Odborníci z JLL tak potvrdili již dříve zveřejněné údaje stavební společnosti Skanska. Podle developerských firem Ekospol a Trigema ale pražský trh v první polovině roku rostl. Rozdílné výsledky společnosti vysvětlují odlišnou metodikou.

Pololetní výsledek odborníci z JLL za zklamání nepovažují. "Výsledky za první polovinu roku lze považovat za velmi dobré, protože kvůli zvýšené daně z přidané hodnoty a zpomalující se ekonomice se očekával výsledek nižší," uvedl analytik Ondřej Novotný.

Propad o 50 procent v pololetí vykázala nová výstavba, stavitelé podle JLL zahájili stavbu 1250 bytů. "S ohledem na špatnou ekonomickou situaci, která ovlivňuje spotřebu domácností, zvýšené DPH na novou výstavbu a větší stavební aktivitu v loňském roce nebyl důvod zahajovat ve větší míře novou rezidenční výstavbu, developeři jsou více opatrní a více se soustředí na každý nový projekt," sdělil Novotný.

Na pražském trhu je aktuálně k mání 7400 bytů. Asi 40 procent z nich se podle JLL právě staví, ostatní už buď stojí nebo jsou naopak ještě jen na papíře, lze je však již koupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK