Japonské akcie stouply díky firmám Sharp a Renesas

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily v čele s firmami Sharp a Renesas Electronics. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 0,4 procenta na 9069,81 bodu.

Výrobce čipů Renesas si připsal 35 procent díky zprávám o tom, že do něj hodlá investovat americká společnost KKR. Vzhůru zamířil rovněž výrobce elektroniky Sharp, který v úterý představil další podrobnosti svého plánu na snížení nákladů.

Pozornost investorů se nyní soustředí na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten by mohl přinést zklamání, pokud Bernanke nenaznačí další kolo uvolňování měnové politiky, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu se euro drželo v blízkosti sedmitýdenního maxima vůči dolaru. Zpráva, že se šéf Evropské centrální banky Mario Draghi kvůli velké pracovní vytíženosti nezúčastní pátečního sympozia centrálních bankéřů, podle obchodníků obnovila naděje, že Draghi by příští týden mohl představit dlouho očekávaný plán na řešení dluhové krize v eurozóně.

V závěru dnešního obchodování v Tokiu se jednotná evropská měna prodávala za 1,2257 USD. Minulý týden se vyšplhala až na 1,2590 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 4. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK