Americká automobilka GM hodlá v Rusku investovat miliardu dolarů

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. srpna (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors hodlá během příštích pěti let investovat miliardu dolarů (20 miliard korun) do rozšíření výroby automobilů a součástek v Rusku. Uvedl to dnes šéf mezinárodních aktivit GM Tim Lee.

Rusko je jedním z nejrychleji rostoucích automobilových trhů na světě. GM v Rusku vyrábí automobily v závodech v Petrohradu, Togliatti a Kaliningradu, napsala agentura Reuters. Předpokládá se, že Rusko časem vystřídá Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě.

Automobilka GM se loni vrátila do čela světového automobilového trhu. V letošním prvním pololetí ji však v prodeji znovu předstihl japonský konkurent Toyota Motor.

Plány na rozšíření výroby v Rusku tento týden představil rovněž německý automobilový koncern Volkswagen. Firma hodlá v Rusku postavit novou továrnu na výrobu motorů za 250 milionů eur (přes šest miliard Kč). Do roku 2018 plánuje do výroby a výzkumu v Rusku vložit celkem miliardu eur (25 miliard Kč).

Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Celkový prodej osobních automobilů v Rusku v červenci meziročně stoupl o 14 procent na 255.560 vozů. Tempo růstu tak zrychlilo z červnových deseti procent. Škoda Auto minulý měsíc podle podnikatelského svazu AEB zvýšila prodej na ruském trhu o 42 procent na 6130 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK