Španělsko se s EU dohodlo na podobě "špatné banky"

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 29. srpna (ČTK) - Španělsko se dnes s činiteli Evropské komise dohodlo na konkrétní podobě "špatné banky", kam budou převedena toxická aktiva, ochromující španělský bankovní sektor. Vytvoření takovéto konsolidační banky je pro Evropskou unii podmínkou pro to, aby španělským bankám poskytla slíbenou pomoc až 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč).

Ministr hospodářství Luis de Guindos novinářům řekl, že vláda schválí regulační rámec pro "špatnou banku" v pátek spolu s dalšími opatřeními na podporu bankovního systému. "Žádné neshody s Bruselem se v této věci nevyskytly," řekl de Guindos podle agentury Reuters.

Španělsko musí zřídit nástroj, který převezme od bank nesplácené úvěry a realitní aktiva, která po splasknutí realitní bubliny před čtyřmi lety ztratila většinu hodnoty. Eurozóna v červnu Madridu slíbila pomoc pro bankovní sektor a přesná částka má být stanovena na základě komplexního nezávislého auditu španělských bank, který má být hotov příští měsíc.

Španělsko je dalším adeptem na širší finanční pomoc, kterou dostalo od EU a Mezinárodního měnového fondu již Řecko, Irsko a Portugalsko, protože jeho náklady na úvěry se v poslední době pohybují na dlouhodobě neudržitelné úrovni. De Guindos zopakoval, že Španělsko se ještě nerozhodlo, zda o ni požádá. Premiér Mariano Rajoy dříve naznačil, že o případné žádosti o pomoc ze záchranného fondu eurozóny bude země uvažovat až poté, co Evropská centrální banka zveřejní své plány případných intervencí na dluhopisových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK