Vláda zrušila projekt stěhování úředníků MPO do jedné budovy

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Vláda dnes zrušila dlouho připravovaný projekt na stěhování několika stovek úředníků ministerstva průmyslu a obchodu a jeho podřízených organizací ze 13 budov v Praze do jediné novostavby. Návrh na zrušení této velké realitní transakce vládě předložilo MPO, podle kterého lze projekt nyní jen velmi obtížně realizovat. Vyplývá to z informací, které byly zveřejněny na internetových stránkách úřadu vlády.

Projekt na přestěhování úředníkům MPO do jedné budovy v roce 2008 zveřejnil předchozí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a zdůvodnil jej tím, že stát by díky tomu výrazně ušetřil. "V rámci projektu bylo ale zjištěno, že jeho komplexní naplnění komplikuje řada zákonů a podzákonných norem, jako je například zákon o majetku státu, koncesní zákon či příslušná usnesení vlády," sdělil dnes ČTK Tomáš Paták z tiskového oddělení MPO.

Projektu nyní podle MPO nepřeje ani situace na realitním trhu, který od roku 2009 nepříznivě ovlivňuje hospodářská krize. "Transakce v rozsahu tohoto projektu jako celku je tak jednoduše nad stávající absorpční možnosti současného realitního trhu," podotkl Paták.

MPO původně plánovalo, že 13 svých budov stojících na území hlavního města vymění za nový administrativní komplex v Praze, do kterého se nastěhuje 1100 úředníků MPO, České obchodní inspekce, CzechInvestu, Úřadu průmyslového vlastnictví či Puncovního úřadu. Součástí zakázky měla být nejen stavba nové budovy, ale také její provoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK