Akcie v Tokiu v úvodu týdne oslabily, euro k dolaru stabilní

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. září (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem, který částečně reaguje na horší statistiku z Číny. Hlavní index tak oslabil na zhruba měsíční minimum a během dne výrazně kolísal. Příliš jej nepovzbudila ani slova šéfa americké centrální banky (Fed) k případné nové podpoře ekonomiky. Na devizových trzích se euro vůči dolaru stabilizovalo, oslabovala však australská měna.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 56,02 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,63 procenta na hodnotě 8783,89 bodu. Je tak nejníže od 6. srpna. Širší index Topix odepsal 0,41 procenta na 728,63 bodu.

Trhy reagovaly především na zprávu, že aktivita ve zpracovatelském sektoru v Číně v srpnu klesla, a to už desátým měsícem v řadě. Index aktivity podle metodiky finančního ústavu HSBC se dostal na 47,6 bodu, což je nejnižší hodnota od března 2009.

Na devizových trzích se stabilizovalo euro, dolů však zamířil také australský dolar. Na něj doléhají zprávy o slabším růstu čínské ekonomiky, ale i horší data z Austrálie.

Euro k dolaru se prodávalo za 1,2579 USD, což bylo zhruba stejně jako v pátek večer. Jednotná evropská měna tak mírně sestoupila z osmiměsíčního maxima 1,2638 USD. Tam jí pomohla slova šéfa Fedu Bena Bernankeho, který v pátek podpořil naděje, že by Fed mohl sáhnout ke třetímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Dolar vůči japonskému jenu zůstal blízko třítýdenního minima 78,29 JPY, zatímco australský dolar k americkému klesl na 1,0240 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK