Podmínky v průmyslu se v srpnu nadále zhoršovaly

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v srpnu dále zhoršily. Index nákupních manažerů (PMI) klesl na 48,7 bodu z červencových 49,5 bodu. Objem nových zakázek poklesl, což vedlo k opětovnému oslabení výroby. Firmy rovněž propouštěly a snižovaly účtované ceny. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. V indexu je předělem mezi růstem a poklesem aktivity hranice 50 bodů.

Hlavní příčinou zhoršení podnikatelského prostředí byl podle Markit Economics pokles objemu nově přijatých zakázek. Ten se již pět měsíců pohybuje pod neutrální hranicí padesáti bodů a poslední pokles byl nejsilnější od května. Nové exportní zakázky navíc oslabují každý měsíc už od loňského listopadu.

Výrobci vzhledem ke konkurenčním tlakům již sedm měsíců za sebou snižují ceny hotových výrobků, a ani srpen nebyl v tomto ohledu výjimkou. Navíc tempo snižování cen výrazně zrychlilo, a to na nejvyšší úroveň od dubna 2010.

"Údaje tak svědčí o pokračování stávajícího ekonomického zpomalení. To navíc následuje po dvou navazujících čtvrtletích první poloviny roku 2012, které nepříjemně překvapily vývojem HDP. Výsledky tedy ospravedlňují snahu České národní banky přizpůsobit úrokovou sazbu co nejvíce aktuální situaci. Očekáváme, že ČNB v září opět sníží základní sazbu na 0,25 procenta," uvedla ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK