Cizinci prudce zvyšují zájem o luxusní bydlení v Londýně

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Developeři, kteří se specializují na výstavbu luxusních projektů, registrují prudký nárůst poptávky po drahých domech a bytech v Londýně. Zjistila to konzultační společnost EC Harris, podle které mají developeři v plánu postavit během příštích deseti let více než 15.000 nových projektů. To je o zhruba 70 procent víc, než kolik jich měli v úmyslu postavit loni.

Developeři nyní předpokládají, že prodejní hodnota všech luxusních projektů plánovaných na příštích deset let dosáhne kolem 38 miliard liber (asi 1,2 bilionu Kč). Jen v roce 2016 má být v této kategorii dokončeno zhruba 3800 domů a bytů, což bude více než sedmkrát tolik, co se očekává v letošním roce.

"Počet připravovaných projektů je naprosto bezprecedentní," sdělil šéf oddělení rezidenčních projektů v EC Harris Mark Farmer, jehož citují britská média. "Jděte tam, kde jsou peníze. A právě teď jsou to luxusní projekty v Londýně," dodal. Zájem se podle něj nyní rozšiřuje i na čtvrti, které dosud mezi nejpoptávanější nepatřily.

Ceny domů a bytů v nejdražších částech Londýna od března 2009 v průměru vzrostly o 49 procent. Podle konzultantů ze společnosti Knight Frank jsou nyní 14 procent nad předchozím vrcholem, který je z roku 2008. Investoři ze zahraničí, ať už z Blízkého východu či kontinentální Evropy, totiž reality v centru Londýna považují za bezpečnou investici a ochranu svých financí před ekonomickým a politickým neklidem doma.

Loni se v Londýně prodalo luxusní bydlení v hodnotě kolem dvou miliard liber (asi 62,5 miliardy Kč) v projektech jako je One Hyde Park. EC Harris odhaduje, že v roce 2016 prodá luxusní bydlení v celkové ceně kolem 10,2 miliardy liber (asi 318,7 miliardy Kč) a o rok později zhruba 8,5 miliardy liber (asi 265,5 miliardy Kč).

Farmer z EC Harris ale upozorňuje, že vyhlídky nejsou bez rizika. "Pořád existuje možnost, že vám ujede vlak a v době, kdy budete mít všechno připraveno, už to nebude tak lákavé, jako je to teď," vysvětlil.

Knight Frank už loni v prosinci předpověděli, že ceny v zámožných sousedstvích jako je Knightsbridge nebo Belgravia do roku 2016 vystoupí na 10.000 liber za čtvereční stopu (asi 3,36 milionu Kč za čtvereční metr). Z části je na vině nedostatek luxusních domů a bytů v nejlepších londýnských lokalitách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK