ČEZ čeká další nabídky na elektrárny v září a říjnu

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Energetická společnost ČEZ očekává nabídky na koupi pětice svých uhelných elektráren v průběhu září a na začátku října, sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti Barbora Pulpánová. Kromě Chvaletic a Počerad nabízí ČEZ k prodeji také elektrárny Dětmarovice a Tisovou společně s Mělníkem III.

V pátek podaly závazné nabídky na koupi elektráren Chvaletice a Počerady společnosti Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH). Ceny svých nabídek nezveřejnily, podle analytiků by se cena obou elektráren mohla pohybovat kolem 30 miliard korun.

Blíže se k výběru případného kupce nechce zatím vyjadřovat ani ČEZ. "Vzhledem k tomu, že v průběhu září a začátku října očekáváme převzetí i dalších nabídek, nebudeme konkrétní detaily zveřejňovat," uvedla Pulpánová. Cena podle ní nebude určena pouze na základě instalovaného výkonu elektráren. "Výsledná cena se váže na celou řadu dalších parametrů," dodala.

Prodej uhelných elektráren ČEZ by měl patřit k nejvýznamnějším transakcím na českém trhu za poslední roky. Přeskupí se tím síly na energetickém poli. Czech Coal může v elektrárnách uplatnit své uhlí a stal by se z něj významný výrobce elektřiny. V případě úspěchu EPH, by naopak holding posílil své postavení dvojky na českém energetickém trhu.

Řada zájemců se podle časopisu Týden hlásí také ke koupi elektrárny Dětmarovice na Ostravsku. Jsou mezi nimi EPH, česko-slovenská investiční skupina Penta, těžařská New World Resources, teplárenská skupina Dalkia a za finanční investory pak americký bankovní kolos Morgan Stanley. Zájem o Tisovou má podle tisku Sokolovská uhelná.

ČEZ se rozhodl nabídnout k prodeji některé své uhelné elektrárny, protože v budoucnu chce provozovat pouze omezený počet modernizovaných uhelných bloků. Zároveň chce prodejem vyřešit šetření Evropské komise kvůli podezření z omezování konkurence. Podle dohody s Evropskou komisí musí prodat minimálně jednu elektrárnu o výkonu nejméně 800 megawattů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK