Prodej aut ve Francii pokračoval v poklesu, ve Španělsku vzrostl

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Madrid 3. září (ČTK) - Prodej aut ve Francii v srpnu pokračoval v poklesu a snížil se již desátý měsíc za sebou. Spotřebitelé omezují velké nákupy kvůli pokračujícímu poklesu ekonomického růstu a rostoucí nezaměstnanosti. Ve Španělsku sice poprvé od ledna prodej stoupl, avšak pouze kvůli očekávanému zvýšení daně z přidané hodnoty a analytici očekávají tento měsíc opětovný pokles.

Počet registrací nových aut se ve Francii snížil v srpnu o 11 procenta na 96.115 vozů, uvedla asociace výrobců CCFA. Za leden až srpen se prodej snížil o 13,4 procenta. Analytici nečekají v nejbližších měsících zlepšení.

Domácímu Renaultu se prodej v srpnu snížil o 20,6 procenta a PSA Peugeot Citroën o 10,6 procenta. Propad prodeje zaznamenaly i americké automobilky a italský Fiat. Naopak se vedlo jihokorejským automobilkám, firmě Hyundai prodej stoupl o 31,4 procenta a společnosti Kia o 18,7 procenta. Zvýšil se i prodej luxusních značek Audi a BMW.

Ve Španělsku počet registrací stoupl o 3,4 procenta na 48.820 vozů. Poptávku po nových autech podpořilo plánované zvýšení DPH od 1. září o tři procentní body na 21 procent, uvedla dnes asociace výrobců aut ANFAC. Za osm měsíců prodej klesl o 8,5 procenta na 520.216 vozů a asociace odhaduje, že za celý rok se prodá méně než 700.000 aut.

ANFAC odhaduje, že 10.000 zákazníků dokončilo své nákupy dříve, než původně plánovali. Španělští prodejci aut tak očekávají, že prodej v září a v říjnu bude katastrofický, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK