Česká měna dopoledne mírně zpevnila k euru, posílila i k dolaru

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna dnes dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 k euru proti pondělku posílila o tři haléře na 24,86 Kč/EUR. Proti dolaru se obchodovala na 19,71 Kč/USD, byla tak o sedm haléřů silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna k euru dál velmi pomalu mazala ztráty z úvodu pondělního obchodování. Podobné je to s maďarským forintem, polský zlotý ráno stagnoval.

"Žádná data z regionu dnes nejsou v kalendáři. Vedle stagnujícího eurodolaru klesají evropské akcie a španělské výnosy, což dohromady nedává středoevropským měnám jasný signál k pohybu," dodal Vlk.

Také podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes bude koruna postrádat domácí stimuly. "Její kurz bude dán hlavně vývojem na eurodolarovém trhu. To dává koruně trochu prostoru ke zpevnění," uvedl. Zároveň poznamenal, že směrem ke slabším hodnotám je bariéra kolem 25 Kč/EUR a směrem k silnějším kolem 24,70 Kč/EUR.

Euro vůči dolaru kolem 10:30 zpevnilo na 1,2611 USD/EUR. Vlk doplnil, že euro podpořila slova prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Ten prý nemá problém s nákupy státních dluhopisů se splatností do tří let na sekundárním trhu a takové opatření podle něj neznamená tištění peněz.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK