V pololetí mírně klesla těžba hnědého uhlí

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Těžba hnědého uhlí v první polovině roku mírně klesla. Tuzemští těžaři z dolů vyvezli 22,98 milionu tun, což je o 1,4 procenta méně než za stejné období loni. Podle odborníků kvůli zpomalení ekonomiky nelze čekat po zbytek roku výrazné zlepšení. U černého uhlí těžba mírně vzrostla, ale při nízkém prodeji se tím jen zvýšily zásoby na skladech. Vyplývá to z údajů ministerstva průmyslu a obchodu.

Na pokles těžby hnědého uhlí měly vliv tvrdé mrazy v prvním čtvrtletí. Lednová a únorová těžba se propadla o více než pět procent, ačkoliv výroba elektřiny v první polovině roku rostla. "Například společnost ČEZ vyrobila v tuzemských uhelných zdrojích o osm procent více elektřiny než ve stejném období loňského roku," uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities předpokládá, že za celý rok bude těžba hnědého uhlí zhruba na stejné úrovni jako loni, tedy kolem 46 až 47 milionů tun. "Ceny uhlí v první polovině roku výrazně klesaly, ale zdá se, že v létě dosáhly minima a do konce roku lehce porostou. To by mohlo pomoci realizačním cenám těžařů hlavně v posledním čtvrtletí," dodal Hlinomaz.

Černého uhlí se v pololetí vytěžilo 5,95 milionu tun, což představuje meziroční růst o jedno procento. Zásoby společnosti NWR, která vlastní černouhelnou firmu OKD, v prvním pololetí tak vzrostly zhruba trojnásobně proti loňskému roku. V druhém pololetí ale Hlinomaz předpokládá snižování zásob a pokles těžby. Růst poptávky po černém uhlí podle něj nelze předpokládat kvůli poklesu v hutnictví. Cíl OKD je za rok vytěžit mírně přes 11 milionů tun, ve druhém pololetí tak firmě zbývá vytěžit asi 5,3 milionu tun uhlí.

Produkce koksu v prvním pololetí klesla o 2,5 procenta na 1,26 milionu tun. Také zde se projevuje nepříznivý vývoj ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK