Aktivita v americkém průmyslu klesla nejníže za tři roky

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. září (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu klesala v srpnu třetí měsíc po sobě a její index se propadl nejníže za více než tři roky, tedy od konce ekonomické recese. Firmy přitom přijaly minulý měsíc nejméně zaměstnanců od konce roku 2009. Sdělil to dnes institut ISM, který sleduje ekonomickou aktivitu na základě anket u nákupních manažerů amerických firem.

Souhrnný index ISM klesl na 49,6 bodu z červencové úrovně 49,8 bodu. Zůstal tak pod hranicí 50 bodů, které je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Ekonomové podle agentury Reuters očekávali zvýšení na rovných 50 bodů.

Složka nových zakázek se propadla na 47,1 bodu, což byl nejhorší výsledek od dubna 2009. Index zaměstnanosti klesl o 0,4 bodu na 51,5 bodu, nejníže od listopadu dubna 2009. Mírně stoupl index exportu, který ale se 47 body zůstává kvůli recesi v eurozóně a zpomalení v Asii hluboko v pásmu poklesu.

Pondělní údaje agentury Markit ukázaly pokračování poklesu aktivity zpracovatelského sektoru v eurozóně. Její index ale z červencového třídenního minima 44 bodu stoupl na 45,1 bodu. Klesá také průmyslová aktivita v Číně, kde index tamního statistického úřadu vykázal první propad pod 50 bodů od loňského listopadu.

Dnešní údaje ministerstva obchodu USA ukázaly rovněž výrazný pokles stavebních výdajů. V červenci tyto investice klesly o 0,9 procenta, což byl nejhlubší pokles za poslední rok a první oslabení od března.

Ve druhém čtvrtletí tempo růstu americké ekonomiky zvolnilo na 1,7 procenta ze dvou procent v prvním čtvrtletí. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci překvapivě stoupla na 8,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK