Ceny ropy po nepříznivých údajích z amerického průmyslu klesly

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne po smazání počátečních zisků oslabily a severomořská ropa Brent se vrátila pod 115 dolarů za barel. Trh srazil propad aktivity v americkém průmyslu, který převážil nad nadějemi na podpůrné kroky centrálních bank eurozóny a USA.

Severomořská ropa Brent v 16:13 SELČ ztratila jeden dolar a byla kolem 114,80 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o 90 centů na zhruba 95,60 dolaru za barel.

Ropný trh nejprve navázal na pondělní vzestup, jeho zisky však podkopaly rozporná vyjádření evropských bankéřů vůči návrhům na posílení pravomocí Evropské centrální banky v bankovním dozoru. Odpoledne ropa přešla do záporných čísel po zprávě, že aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu klesala v srpnu třetí měsíc po sobě a její index se propadl nejníže za více než tři roky

Trh nyní napjatě čeká, zda ECB na čtvrtečním zasedání představí podrobnosti nového režimu nakupování státních dluhopisů. Kurz eura dnes kvůli přípravám obchodníků na možnost zklamání klesl, což oslabilo i ropu.

Pozornost investorů se upírá i na páteční údaje o vývoji amerického trhu práce. Pokud by vyšla špatná čísla, mohl by to být pro americkou centrální banku (Fed) důvod k přijetí nových kroků na podporu ekonomiky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,78 115,78 New York - Nymex WTI říjen 95,58 96,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK