Pražská burza oslabila, akcie Orka spadly o 14 procent

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Pražská burza dnes za nízké aktivity investorů mírně oslabila, hlavní index PX odepsal 0,36 procenta na 945,3 bodu. Nedařilo se velkým emisím, oslabil finanční sektor i energetika. Výraznou ztrátu utrpěly akcie developera Orco, které se propadly o více než 14 procent. Vyplývá to z výsledků burzy. Podle analytiků klesají i západoevropské trhy.

V Praze dnes na své historické minimum 43 korun spadly akcie Orka, které odepsaly přes 14 procent. "Firma nedávno oznámila vydání velkého množství nových akcií, s nimiž se ovšem ještě na burzách neobchoduje. Za dnešním propadem by tak mohla stát také nejistota ohledně refinancování úvěru na klíčové portfolio GSG," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Ztrácely ale i velké emise, téměř 1,5 procenta na 763,50 Kč ztratil ČEZ a o půl procenta na 87,50 Kč oslabila i těžební NWR. Nedařilo se ani bankám, Erste Bank přišla o dvě desetiny procenta na 393 korun a Komerční banka oslabila o více než půl procenta na 3780 Kč.

V zisku do jednoho procenta dnes byla pouze pojišťovací skupina VIG a síť autobazarů AAA Auto.

Celkový objem obchodů byl opět poměrně nízký, když podle Josefa Kohouta z Patria Finance dosáhl 395 milionů korun, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,844 miliardy korun denně. Největší objem dnes protekl přes akcie Telefóniky, kde investoři podle Kohouta nadále pokračovali v akumulaci pozic před blížícím se dnem, kdy se titul naposledy obchoduje s nárokem na dividendu ve výši 27 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK