Prodej amerických automobilek na domácím trhu v srpnu silně rostl

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 4. září (ČTK) - Americký automobilový trh v srpnu podle údajů předních automobilek silně rostl. Všem třem americkým automobilkám se v srpnu zvýšil prodej na domácím trhu o více než deset procent a byl vyšší, než čekali analytici. Vysoký prodej hlásí i Honda, Volkswagen a Kia. Spotřebitelé se podle analytiků rozhodli nahradit své stárnoucí vozy za nové, úspornější, a vysoká byla hlavně poptávka po pickupech.

Podle odhadů analytiků by se prodej v srpnu měl meziročně zvýšit o 20 procent na 1,2 milionu. V celoročním přepočtu by se měl prodej pohybovat v rozmezí 14,2 až 14,5 milionu vozů, a srpen tak bude druhým nejlepším měsícem v letošním roce. Loni v srpnu se prodalo v celoročním přepočtu 12,1 milionu osobních a lehkých nákladních aut.

Prodej největší americké automobilky General Motors v srpnu stoupl o deset procent. Prodej Fordu se zvýšil o 13 procent a Chrysleru o 14 procent. Chrysler prodal 148.472 vozů, což byl jeho nejlepší výkon pro tento měsíc od roku 2007.

Největší evropská automobilka Volkswagen zvýšila odbyt o 62,5 procenta a japonská Honda Motor o téměř 60 procent. Pro Volkswagen byl letošní srpen v USA nejlepší od roku 1973. Prodej jihokorejské automobilky Kia stoupl o více než pětinu a japonské Toyoty o 46 procent.

Podle analytiků k růstu prodeje pomáhá to, že spotřebitelé i firmy dlouhou dobu odkládali nákupy nových aut. Průměrné stáří vozů na amerických silnicích se blíží 11 letům. Nyní jsou však uživatelé nuceni vyměnit své stárnoucí vozy a kvůli vysokým cenám benzinu si kupují úspornější modely.

V letošním roce se má prodej aut v USA zvýšit na 14,3 milionu vozů z loňských 12,8 milionu. V roce 2005 se v zemi prodalo rekordních 17 milionu vozů, kvůli recesi však prodej v roce 2009 klesl na 10,4 milionu aut, což bylo nejméně za 30 let, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK