Český statistický úřad zveřejní výsledky maloobchodu za červenec

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v červenci vyvíjely maloobchodní tržby. Trh po červnovém meziročním poklesu o jedno procento tentokrát očekává růst o půl procenta.

Poněkud optimističtější jsou analytici Komerční banky, podle nich by maloobchodní červencové tržby mohly vzrůst o procento. "Ani když se naplní náš odhad, to ovšem důvodem k radosti nebude. Na meziměsíční bázi totiž očekáváme pokles o 1,7 procenta (očištěno o sezónní faktory i rozdílný počet pracovních dnů)," uvedli.

Tržby v automobilovém segmentu by v meziměsíčním srovnání měly být nižší o 4,4 procenta, což podle nich indikují registrace nových aut. "Maloobchodní tržby bez aut by měly také poklesnout (o 0,5 procenta meziměsíčně), což by potvrzovalo slabé výdaje domácností, které jsou omezovány poklesem reálných mezd, zaměstnaností a fiskální konsolidací," uvedl hlavní ekonom KB Jan Vejmělek.

V červnu maloobchodní tržby meziročně klesly o jedno procento po květnovém poklesu o 2,1 procenta. Na poklesu se nejvíce podílel nižší prodej pohonných hmot a potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK