Poslanci by dnes mohli jednat o zvýšení DPH

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Druhým dnem bude dnes pokračovat řádná zářijová schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci by na ní mohli projednávat například Senátem vetovaný vládní stabilizační balíček, který zejména zvyšuje daň z přidané hodnoty. Poslanci se však ještě nestačili shodnout na programu schůze.

Vládní stabilizační balíček, který má vládě pomoci stabilizovat veřejné rozpočty, vrátil Poslanecké sněmovně levicí ovládaný Senát. Podporu však nemá ani ve vládních řadách. Rebelují proti němu někteří poslanci vládní ODS.

Zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden bod na 15 a 21 procent není jedinou změnou, kterou vládní stabilizační balíček přináší. Omezuje také výdajové paušály živnostníků a zavádí například solidární zdanění lidí s příjmy nad zhruba 100.000 korun měsíčně.

Poslance čeká také rozhodování o dalším vráceném zákonu, který vetoval prezident. Jde o novelu zákona o hospodaření energií, která zavádí energetické štítky na budovách. Štítky mají informovat zájemce o spotřebě energií a mají tak vést k jejich úsporám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK