Australská ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zpomalila růst

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Canberra/Sydney 5. září (ČTK) - Austrálie ve druhém čtvrtletí prudce zvolnila tempo růstu. Její hrubý domácí produkt vzrostl o 0,6 procenta, což je podle tamního statistického úřadu méně než poloviční tempo proti prvnímu čtvrtletí, kdy růst HDP činil 1,4 procenta. Meziroční růst HDP činil 3,7 procenta.

Vláda vidí příčinu v tak výrazném zpomalení růstu hlavně v potížích, s nimiž se potýkají obchodní partneři Austrálie. V Asii je to hlavně Čína, jejíž ekonomika také zpomaluje. Z Austrálie se do Číny vyvážejí především nerostné zdroje.

Růst v prvním čtvrtletí byl ale po zpřesnění dat nepatrně vyšší, než se dosud uvádělo. Předběžné údaje hovořily o růstu 1,3 procenta.

Vláda považuje výsledek za druhé čtvrtletí za solidní, vzhledem k tomu, že některé evropské země jsou v recesi a růst ve Spojených státech zůstává slabý. Australská ekonomika ale vůči tomuto vlivu prý není imunní.

Silná zůstává domácí poptávka, která se zvýšila o 5,9 procenta. Klesaly však exportní ceny. Analytici se proto začínají přiklánět k názoru, že by tamní centrální banka mohla na podzim snížit úroky. Základní sazba je nyní na 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK