Šéf Euroskupiny se mimořádně zúčastní zasedání rady ECB

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk/Řím 5. září (ČTK) - Předseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker se ve čtvrtek mimořádně zúčastní zasedání bankovní rady Evropské centrální banky (ECB). Chystá se tam předložit analýzu situace v eurozóně. Analytici čtvrteční schůzce ECB přisuzují značnou důležitost, neboť se od ní očekávají podrobnost k plánu záchrany eurozóny. Juncker se těchto zasedání běžně neúčastní.

"Pan Juncker předloží analýzu ekonomické a finanční situace eurozóny, kterou vypracovala Euroskupina," uvedla Junckerova kancelář v Lucemburku. Euroskupina sdružuje ministry financí členských zemí eurozóny. Ti mívají své vlastní schůze, většinou alespoň jedenkrát do měsíce.

Prezident ECB Mario Draghi na konci července uvedl, že udělá cokoliv, aby zabránil rozpadu eurozóny. Jeho slova tehdy výrazně povzbudila finanční trhy a podpořila kurz eura. Na začátku srpna se ale trhy dočkaly velkého zklamání, protože Draghi svá slova po zasedání bankovní rady značně relativizoval.

Investoři proto očekávají, že tento čtvrtek bude zásadní. Draghi už si totiž žádné další nepromyšlené proklamace nemůže dovolit. Předpokládá se tedy, že přesně objasní mechanismus, který ECB umožní nakupovat dluhopisy zadlužených zemí, jako jsou Itálie a Španělsko. Před měsícem avizoval, že země, které budou pomoc chtít, musí splňovat předem stanovené podmínky a o pomoc nejprve samy požádat.

Juncker, stejně jako komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn, mají stálou pozvánku na jednání rady ECB. Schůzek se ale mohou účastnit jen jako pozorovatelé. Juncker této možnosti naposledy využil loni v říjnu.

ECB se bude svým novým opatřením snažit o stabilizaci úrokových nákladů na obsluhu dluhu. Vedou ji k tomu neúměrně vysoké rozdíly ve výnosech dluhopisů stabilních zemí, což je především Německo, a zadlužených zemí na periferii eurozóny. K těm se teď řadí právě Itálie a Španělsko. Předseda italské vlády Mario Monti dnes poznamenal, že ECB má kapacitu k tomu, aby situaci řešila.

"Je velmi důležité, aby to bylo v rámci mandátu (ECB), protože je to v zájmu Německa, stejně jako je to v zájmu Itálie či Francie," řekl Monti v rozhovoru s regionální italskou televizní stanicí TG Norba 24. Část kritiků totiž poukazuje na to, že ECB nemá moc na vybranou, protože podle smluv o EU nesmí financovat vlády. Draghi ale podle zdrojů tvrdí, že nákup dluhopisů splatných do tří let není problém.

"V rámci mandátu (ECB) je ale nějaký prostor a oni teď pracují na tom, jak tento prostor využít, aby snížili ty obrovské rozdíly (v úročení)," řekl Monti. Za důležité považuje, aby země, které požádají o pomoc ECB či záchranný fond eurozóny, pomocí neplýtvaly, jak už se to podle něj stalo v minulosti. A týkalo se to prý také Itálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK