Výrobci strojů letos čekají růst prodejů o desetinu na 14 mld.Kč

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Tuzemští výrobci strojírenských technologií by letos měli dosáhnout nejvyšších tržeb od předkrizového roku 2008. Podle ředitele Svazu strojírenské technologie (SST) Petra Zemánka se prodeje meziročně zvýší o deset až patnáct procent na 570 milionů eur (asi 14,2 miliardy korun).

"Výrobcům se stále daří prodávat české stroje zejména u odběratelů v Německu, Rusku a Číně," řekl dnes ČTK Zemánek. Tyto hlavní trhy podle něj nejsou v oblasti strojírenství zasaženy hospodářskými potížemi jako například jih Evropy. Nové příležitosti k rostoucím prodejům mají čeští strojaři také v zemích jako Ukrajina, Bělorusko či Jihoafrická republika.

Letos v pololetí export obráběcích a tvářecích strojů vzrostl meziročně o 26 procent na 7,09 miliardy korun.

Na ruském trhu se prosazují například společnosti Alta a Škoda Power. Strojírenské firmy Arako a Sigma Group zase nedávno uvedly, že dodají zařízení pro Leningradskou jadernou elektrárnu za 156 milionů korun.

Na některých trzích mají však podle strojírenského svazu výrobci potíže s restrikcemi omezujícími dovoz. Jde například o Brazílii a některé další státy Jižní Ameriky, kde obchodní bariéry brání českým produktům v konkurenceschopnosti. "Přesto se o uplatnění českých strojů i na těchto trzích trvale snažíme," uvedl Zemánek.

Poptávka po českých strojích je zejména v oblastech, kde se buduje dopravní a energetická infrastruktura. Největší šanci uspět na nových trzích mají hlavně technologicky složité stroje. Naopak standardní technologie má již často na východních trzích konkurenci, se kterou se těžko cenově vypořádává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK