Polsko letos nedosáhne plánovaného snížení rozpočtového schodku

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 5. září (ČTK) - Polská vláda v letošním roce nedosáhne plánovaného snížení rozpočtového schodku pod 2,9 procenta hrubého domácího produktu. Uvedl to dnes polský ministr financí Jacek Rostowski. Dodal, že deficit se letos bude pohybovat kolem 3,5 procenta HDP a v příštím roce klesne pouze mírně.

Upuštění od plánovaného snížení schodku umožní polské vládě posílit výdaje na podporu hospodářského růstu. Analytik Maciej Reluga ze společnosti Bank Zachodni WBK rozhodnutí vlády přivítal. "Tempo oslabování ekonomiky je takové, že přísná rozpočtová politika již prostě nemá žádný smysl," upozornil.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Polská ekonomika však v letošním druhém čtvrtletí stoupla pouze o 2,4 procenta po nárůstu o 3,5 procenta v předchozích třech měsících. To naznačuje, že Polsko bylo zasaženo negativními důsledky dluhové krize v eurozóně, jež zahrnuje některé jeho klíčové obchodní partnery.

Polská centrální banka dnes navzdory zpomalujícímu růstu domácí ekonomiky ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 procenta. Její guvernér Marek Belka nicméně uvedl, že banka by již příští měsíc mohla začít úroky snižovat, aby podpořila hospodářský růst.

Polský premiér Donald Tusk minulý měsíc oznámil, že polská vláda v září představí opatření na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Tusk dodal, že nové kroky neohrozí plány na snížení rozpočtového deficitu. Žádné další podrobnosti o stimulačních opatřeních však neposkytl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK