ČSÚ: Průmyslová výroba v ČR v červenci vzrostla o 4,2 pct

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně vzrostla o 4,2 procenta, přičemž v červnu klesla podle revidovaných výsledků o 2,7 procenta. V porovnání s loňským červencem stoupla i hodnota nových zakázek, a to o 16 procent. Větším dílem k tomu přispěla poptávka po českých produktech v zahraničí. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

 

Nové zakázky ze zahraničí meziročně stouply o 22,7 procenta, zatímco tuzemské vzrostly jen o 4,1 procenta.

Po očistění od vlivu pracovních dnů byla tuzemská průmyslová výroba meziročně vyšší o 1,7 procenta, letošní červenec měl totiž v porovnání s tím loňským o jeden pracovní den navíc. Meziměsíčně průmysl po očištění od sezonních vlivů stoupl o 1,1 procenta. Podle statistiků se ale na výsledcích ve vybraných průmyslových odvětvích zčásti podepsaly i celozávodní dovolené během prázdninových měsíců.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce přispěla zejména výroba motorových vozidel, která stoupla o 7,5 procenta. Kladně se na něm podepsalo i zvýšení výroby elektrických zařízení o 19,7 procenta a výroby strojů a zařízení o 10,1 procenta.

Naopak v odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů statistici zaznamenali pokles o 8,6 procenta. O 5,3 procenta se snížila i kovovýroba a o 8,8 procenta výroba nábytku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK