Slovenská ekonomika v 2.čtvrtletí zvolnila tempo růstu na 2,8 pct

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slovenská ekonomika v druhém čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na 2,8 procenta ze tří procent v předchozím kvartálu. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Zvýšil tak svůj dřívější odhad, podle kterého hrubý domácí produkt (HDP) země v druhém čtvrtletí stoupl o 2,7 procenta. Mezikvartálně hospodářství Slovenska po očištění o sezonní vlivy přidalo o 0,7 procenta.

 

"Ekonomický růst v druhém čtvrtletí byl podobně jako v předchozích čtvrtletích ovlivněn hlavně růstem zahraniční poptávky," uvedli statistici. Vývoz výrobků a služeb z exportně orientované ekonomiky, které pomáhá zejména vyšší výroba v automobilovém průmyslu, se v meziročním srovnání zvýšil o 8,9 procenta oproti růstu šest procent v prvních třech měsících roku.

Domácí poptávka meziročně klesla o 1,6 procenta, a to kvůli snížení snížení investic, jakož i spotřeby domácností a státu.

Slovensko letos podle ministerstva financí, národní centrální banky i Evropské komise čeká zpomalení tempa růstu HDP, který loni stoupl o 3,3 procenta. Přesto by ale hospodářství země mělo dosáhnout výrazně lepších výsledků než eurozóna, jejíž členem je i Slovensko.

Slovenská ekonomika si letos vede také mnohem lépe než česká, která ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů zveřejněných v srpnu zůstala třetí čtvrtletí po sobě v poklesu. Její HDP v mezičtvrletním srovnání klesl o 0,2 procenta při meziročním propadu o 1,2 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK