Analytici: Průmysl překvapil, ale velký optimismus není na místě

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Výsledky průmyslu jsou v záplavě pochmurných zpráv, které v posledních týdnech přicházely z české ekonomiky, příjemným překvapením, shodli se analytici oslovení ČTK. Ačkoli čísla na první pohled dávají důvod k radosti, přehnaný optimismus není podle nich na místě. Výrazně jim totiž pomohly sezonní a kalendářní vlivy. Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně vzrostla o 4,2 procenta, když v červnu klesla o 2,7 procenta.

"Důvodem je několik mimořádných faktorů," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Letošní červenec měl o jeden pracovní den více než loňský. Po očištění o tento vliv rostla produkce o 2,5 procentního bodu slabším tempem než před očištěním. Čísla v některých odvětvích nafouklo odlišné rozložení podnikových dovolených, což zřejmě negativně ovlivní produkci v následujícím měsíci. V případě robustního růstu nových zakázek sehrála roli nízká základna z loňského července. "Nepředpokládáme proto, že v dalších měsících se příznivá čísla z průmyslu budou opakovat," poznamenal.

Ani podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové není důvod k přehnanému optimismu. Předstihové indikátory z průmyslu neukazují podle ní příliš optimistické vyhlídky. Největší odběratel, Německo, se čím dál víc dostává do ekonomických problémů. Nákaza dluhové a hospodářské krize se pomalu přesouvá z jihu na sever, což bude mít na průmysl v delším období negativní vliv. Slabost evropských ekonomik bude pokračovat. "Nelze čekat, že by se ekonomika eurozóny dostala z recese a že by se výrazně zvýšila poptávka po českém průmyslu," podotkla.

Červencové statistiky vzbuzují smíšené pocity, míní partner KPMG ČR Jan Linhart. Příjemným zjištěním je to, že jak v samotném červenci, tak i za prvních sedm měsíců letošního roku, průmyslová výroba mírně roste. "Na druhé straně ale tento růst zdaleka nedosahuje hodnot, jaké bychom si přáli vidět," dodal. Tahounem české ekonomiky je stále automobilový průmysl, i když ten již roste jen jednociferným tempem. Hodnota nových zakázek ale naznačuje, že by i nadále mělo jít o rostoucí odvětví. Potěšitelný není přetrvávající pokles v odvětví elektroniky a kovozpracujícího průmyslu, doplnil.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk vidí v červencových datech z průmyslu pozitivní signály. Především jde podle něj o hodnotu nových zakázek a náznak, že se firmám daří více orientovat na východní trhy, které mají znatelně vyšší růstový potenciál než západ.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka doufá, že výsledky průmyslu nejsou ojedinělou výjimkou z řady. "Jde o dobrý údaj, který však nebere převahu argumentům ve prospěch dalšího snížení českých úrokových sazeb. I přes dobrý začátek do druhé poloviny roku je stále bohužel pravděpodobné, že celoroční výsledek průmyslu bude letos záporný," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK