Tisk: MMF žádá po Maďarsku snížení důchodů a zvýšení daní

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní měnový fond (MMF) požaduje po Maďarsku výměnou za dohodu o záložním úvěru rozpočtové úspory zahrnující snížení penzí a zvýšení daně z příjmu. Informoval o tom dnes maďarský list Magyar Nemzet bez uvedení zdrojů.

 

Maďarský premiér Viktor Orbán předpokládá, že vláda dokončí jednání o záložním úvěru od Evropské unie a MMF během podzimu. Výše úvěru se odhaduje na zhruba 15 miliard eur (370 miliard Kč).

 

Šéf maďarské divize rakouské finanční skupiny Erste Group Bank Radovan Jelasic však tento týden uvedl, že Maďarsku se pravděpodobně záložní úvěr nepodaří letos dojednat a možná jej nezíská vůbec. Maďarsko chce prostřednictvím záložního úvěru ochránit své finanční trhy před důsledky prohlubující se dluhové krize v eurozóně.

 

Maďarsko začalo jednat s EU a MMF o získání nového záložního úvěru v červenci. Cesta k jednání o úvěru se otevřela poté, co maďarský parlament začátkem července schválil změny v kontroverzním zákoně o centrální bance. Zákon v původní podobě podle EU a MMF ohrožoval nezávislost banky.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK