Francie prodala desetileté dluhopisy s rekordně nízkým výnosem

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. září (ČTK) - Francie prodala desetileté státní dluhopisy za tři miliardy eur (74,1 miliardy Kč). Výnos se snížil na 2,21 procenta, což je nejnižší úroveň od roku 1999. Země prodala rovněž dluhopisy s pětiletou a 15letou splatností. Poptávka byla vysoká a celkový objem prodaných dluhopisů činil 7,98 miliardy eur. Oznámila to dnes agentura pro správu dluhu AFT.

 

Francie měla v plánu prodat po letní přestávce dlouholeté dluhopisy za sedm až osm miliard eur. Zpráva potvrzuje, že investoři považují francouzské dluhopisy za relativně bezpečné. Ekonomové však varují, že zadlužení země je vysoké a růst slabý, a Francie by proto měla rychle omezit své výdaje a pokusit se nastartovat ekonomiku, jinak jí hrozí růst nákladů na úvěry.

 

Francie se rozhodla, že v srpnu nebude prodávat dluhopisy se středně dlouhou a dlouhou dobou splatnosti. Nadále však prodávala krátkodobé pokladniční poukázky s negativním úrokem.

 

U desetiletých dluhopisů se výnos snížil z 2,53 procenta při předchozím prodeji v červenci. U pětiletých dluhopisů byl výnos 1,05 procenta, a rovněž tak klesl z 1,89 procenta na počátku května. U 15letých dluhopisů výnos činil 2,85 procenta. Francie v poslední době neprodávala dluhopisy s dobou splatnosti 15 let, v červenci prodala pouze 14leté dluhopisy a jejich výnos činil 2,9 procenta, napsaly agentury AP, ANSA a Reuters.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK