Stavebnictví v červenci zmírnilo pokles, průmysl překvapil

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - České stavebnictví v červenci zmírnilo meziroční pokles na půl procenta z revidovaných 9,2 procenta v červnu. Vrchol výkonnosti zažilo stavebnictví v roce 2008 a od té doby nepřetržitě klesá. Naopak červencové výsledky průmyslu jsou v záplavě pochmurných zpráv, které v posledních týdnech přicházely z české ekonomiky, podle analytiků příjemným překvapením. Velký optimismus ale není na místě.

Obrat ve stavebnictví nepřineslo ani prvních sedm měsíců letošního roku, kdy odvětví naopak propadlo rychleji než loni. Aktuální výkon odvětví je už nižší než v roce 2005.

"Nedaří se především inženýrskému stavitelství, které stále trpí nedostatkem veřejných zakázek. O trochu lépe je na tom nyní pozemní stavitelství, avšak o trendu stabilizace nebo růstu nemůže být ještě zdaleka ani řeč," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stavebnictví podle něj postrádá impulz od soukromých i veřejných investorů. Obrat může ale přijít až s oživením ekonomiky.

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně vzrostla o 4,2 procenta, přičemž v červnu klesla podle revidovaných výsledků o 2,7 procenta. "Červenec ukázal, že oblaka nad českým průmyslem nejsou až tak chmurná," poznamenal analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Kladnému výsledku tentokrát podle něj silně pomohly sezonní a kalendářní vlivy. Přesto je meziměsíční nárůst velmi slušný, meziměsíčně průmysl po očištění od sezonních vlivů stoupl o 1,1 procenta. Povzbudivý je také vývoj nových zakázek, především ze zahraničí. I přes dobrý začátek do druhé poloviny roku je stále, bohužel, pravděpodobné, že celoroční výsledek průmyslu bude letos záporný, odhadl Brožka.

Statistici dnes oznámili také výsledky zahraničního obchodu, v červenci skončil s přebytkem 25,8 miliardy korun. To je o 13,8 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Vývoz meziročně vzrostl o 10,3 procenta a dovoz o 4,2 procenta.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče označil růst exportu o 10,3 procenta za překvapivý, pravděpodobně souvisí se slušným výkonem českého průmyslu v červenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK