Americké akcie v reakci na ECB zahájily solidním růstem

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. září (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování solidním růstem, kterým reagovaly na slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten potvrdil, že ECB se dohodla na novém programu nákupu státních dluhopisů nejzadluženějších zemí eurozóny, aby jim pomohla snížit náklady na obsluhu dluhu. K růstu cen ale pomohla také příznivá statistika z trhu práce.

Kolem 16:00, tedy asi půl hodiny po zahájení obchodování, se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.224 bodů. Vykazoval tak nárůst o téměř 1,4 procenta. Širší index S&P 500 zrychlil růst také na zhruba 1,4 procenta a nacházel se blízko 1423 bodů. Stejně tak index Nasdaq Composite přidával 1,4 procenta a nacházel se v blízkosti 3112 bodů.

Draghi na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ECB řekl, že se banka dohodla na novém nákupu státních dluhopisů. Ten nebude nijak omezen a počítá se s tím, že transakce budou plně sterilizovány. To znamená, že k odkupu dluhopisů není třeba tisknout nové peníze. Analytici Draghiho slova hodnotí jako mírně pozitivní, neboť v zásadě nejsou překvapivá.

Obchodníci čerpali optimismus také ze zprávy, že soukromé podniky v USA v srpnu vytvořily asi 201.000 pracovních míst. To je výrazně více, než se čekalo. Po zpřesnění dat za červenec se také ukázalo, že v sedmém letošním měsíci vzniklo víc míst, než se původně čekalo. To je důležité zjištění před páteční zprávou o nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK