Pražská burza rostla, akcie Erste Bank o silných 3,6 procenta

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl a hlavní index PX si připsal 0,76 procenta na 951,9 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank, které posílily o silných 3,62 procenta. Kromě cenných papírů mobilního operátora si polepšily i další velké emise. Akcie developera Orco prohloubily minima.

Podle Josefa Němého z Komerční banky burza zpevnila i díky odpolední dobré náladě po zasedání Evropské centrální banky (ECB). Pražský akciový trh dnes sice rostl, ale oproti evropským trhům pouze zlomkově, dodal Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

"Evropští investoři dnes odpoledne konečně dostali to, co chtěli a sice oficiální příslib od ECB ohledně podpůrného programu neomezených nákupů dluhopisů, který by měl mít za cíl zkrotit evropské výnosy na vládních dluhopisech problematických zemí, a tím přispět k celkové stabilizaci situace kolem evropské dluhové krize," uvedl Urbánek.

Až na akcie Erste Bank byla reakce bank na oznámení ECB podle Urbánka pouze vlahá. Cena akcií Erste stoupla o 3,62 procenta na 409,30 koruny.

Dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ rostly o téměř procento na 754 korun. Dařilo se i cenným papírům mediální firmy CME, které přidaly 1,06 procenta na 114,20 koruny. Podle Urbánka pozitivně reagovaly na zprávu o navýšení objemu emise nových dluhopisů až na více než dvojnásobek.

Naopak akcie Orka klesly o 6,41 procenta na 38,99 koruny, když během dne padaly o více než 20 procent, poznamenal Němý.

Cenné papíry operátora Telefóniky ztratily 0,77 procenta na 414 korun. Titul se v pátek naposledy obchoduje s právem na dividendu 27 korun na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK