Ceny ropy po zasedání ECB rostou, Brent ke 115 USD za barel

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou a severomořská ropa Brent se přiblížila 115 dolarům za barel. Růstu pomohl nový program nákupu dluhopisů, který dnes představila Evropská centrální banka. Přispěly k tomu i údaje o stavu zásob v USA.

Kolem 17:25 SELČ cena severomořské ropy Brent vzrostla o 1,89 dolaru na 114,98 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila 1,59 dolaru na 96,95 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

ECB dnes oznámila, že spustí nový, neomezený program nákupu dluhopisů, jehož cílem je snížit náklady na úvěry některých problémových zemí. Prezident banky Mario Draghi zopakoval svůj slib udělat vše na záchranu eura a uvedl, že nový program má vyřešit deformaci trhu s dluhopisy a uklidnit nepodložené obavy investorů o přežití eurozóny.

Eurostat však dnes rovněž potvrdil, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Dluhová krize v eurozóně a zpomalení globálního ekonomického růstu vyvolávají mezi investory obavy o další vývoj poptávky po komoditách.

K růstu přispěla i zpráva o vývoji zásob ropy v USA za uplynulý týden, kdy USA ohrožoval hurikán Isaac a dočasně omezil těžbu a zpracování ropy v Mexickém zálivu. Úřad pro energetické informace EIA uvedl, že zásoby ropy se snížily o 7,43 milionu barelů, analytici čekali pokles jen o 5,3 milionu barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,98 113,09 New York - Nymex WTI říjen 96,95 95,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK