Akcie v USA prudce zpevnily, pomohly jim kroky ECB

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. září (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek prudce zpevnily, a reagovaly tak na oznámené kroky Evropské centrální banky (ECB). Její šéf vysvětlil, jak hodlá ECB dál postupovat v boji s dluhovou krizí a znovu zdůraznil, že euro je nezvratný projekt. Hlavní akciové indexy jsou na mnohaletých maximech, index Nasdaq je dokonce nejvýše za téměř 12 let. Na devizových trzích se zvýšil kurz eura.

Dow Jonesův index přidal 244,52 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,87 procenta na hodnotě 13.292 bodů. Podobně širší index S&P 500 vzrostl o 2,04 procenta na 1432,12 bodu a je nejvýše od začátku finanční krize, respektive od května 2008. Index Nasdaq Composite zpevnil o 2,17 procenta a uzavřel na 3135,81 bodu. To je nejvyšší závěr od listopadu 2000.

Prezident ECB Mario Draghi řekl, že v rámci chystaného plánu bude ECB nakupovat pouze dluhopisy s kratší splatností, zpravidla od jednoho roku do tří let, potenciálně však v neomezeném objemu. Novinkou proti předchozímu programu je to, že s tím novým budou spojeny přísné podmínky, které budou muset zadlužené země splňovat.

Pozitivní dopady na obchodování měla i zpráva organizace ADP, která uvedla, že soukromé podniky v USA v srpnu vytvořily asi 201.000 pracovních příležitostí. To je výrazně více, než se čekalo. Víc míst proti původním odhadům vzniklo i v červenci.

Vzhledem k tomu, že hlavní indexy už se vrátily na hodnoty, kde byly před pádem obří americké banky Lehman Brothers, obchodníci začínají spekulovat, že trh je zralý ke korekci. Svědčí pro ni rovněž to, že akcie prakticky od začátku června jen zpevňují, například index S&P 500 za tu dobu vzrostl asi o 12 procent. Ve čtvrtek byl značný zájem o akcie výrobců polovodičů, což podpořilo hlavně trh Nasdaq.

"Vzhledem k tomu, že mraky nad Evropou se začínají rozpadat, pořád je zde prostor k dalšímu růstu," myslí si Richard Weiss z investiční společnosti American Century Investments. "I když si akcie od začátku roku připsaly dvouciferné zisky, neznamená to, že v dohledné době na ně nebudeme dál nahlížet pozitivně," dodal.

Na devizových trzích se vzhůru vydalo euro, i když jeho reakce na zprávu ECB byla velmi chaotická. Když Draghi zahájil tiskovou konferenci, euro se hned vydalo prudce vzhůru. Po několika minutách ale zisky smazalo a spadlo až na denní minimum. Po zbytek dne se za výrazného kolísání vrátilo k růstu.

Za kolísáním kurzu eura bylo zřejmě nejednoznačné hodnocení Draghiho slov: část analytiků je totiž vítá, pro další bylo zklamáním. Draghi podle nich totiž jen potvrdil to, co před zasedáním ECB proniklo do médií. Všechny podrobnosti plánovaného nákupu dluhopisů zadlužených zemí eurozóny tak stále nejsou jasné. Euro nicméně vůči dolaru i tak vystoupilo na zhruba dvouměsíční maximum.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,2634 USD, během dne ale spadlo až na 1,2559 USD. Dolar vůči japonskému jenu přidal 0,6 procenta na 78,90 JPY, zatímco k britské libře 0,2 procenta odepsal a dostal se na 1,5934 USD. Je tak nejníže od konce května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK