Akcie v Tokiu prudce zpevnily, díky ECB se drží také euro

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. září (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes prudce zpevnily a jejich hlavní index zaznamenal nejvýraznější denní nárůst za posledních pět měsíců. Na trzích přetrvává optimismus, o který se ve čtvrtek postaral šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Na devizových trzích díky tomu zpevnilo euro, které je k dolaru nejvýše za dva měsíce. Optimismus z měnového trhu ale pomalu mizí.

Hlavní index Nikkei 225 vzrostl o 191,08 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 2,20 procenta na hodnotě 8871,65 bodu. Smazal tak ztráty z předchozích dnů a za celý týden je díky tomu v zisku 0,4 procenta. Podobně širší index Topix přidal 2,25 procenta na 735,17 bodu.

Draghi po zasedání rady ECB vysvětloval podrobnosti k chystanému plánu. V jeho rámci by měla ECB nakupovat pouze dluhopisy se splatností od jednoho roku do tří let, potenciálně však v neomezeném objemu. Novinkou proti předchozímu programu ovšem je, že s tím novým budou spojeny i přísné podmínky, které budou muset zadlužené země splňovat.

"ECB si tímto krokem kupuje čas. V tuto chvíli se tak může vrátit chuť k rizikovějším transakcím," myslí si analytik Vincent Chaigneau z finančního ústavu Société Générale. "Pan Draghi sice vyhrál bitvu, ovšem válku o krizi v eurozóně sám vyhrát nemůže. Ten nejtěžší úkol, tedy přinutit vlády, aby přestaly dělat pózy a převzaly skutečnou vůdčí úlohu, nás ještě čeká," dodal.

Pozitivní dopady na obchodování v Tokiu měla i zpráva americké organizace ADP. Ta ve čtvrtek uvedla, že soukromé podniky v USA v srpnu vytvořily asi 201.000 pracovních příležitostí. To je výrazně více, než se čekalo. Víc míst proti původním odhadům vzniklo i v červenci. Klíčová ale bude až dnešní zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za srpen.

Na devizových trzích se euro díky plánům ECB dostalo na nové zhruba dvouměsíční maximum vůči dolaru, optimismus ale z trhu postupně odeznívá. Euro se totiž nedostalo dál, než kde bylo ve čtvrtek a má problém posunout se výrazněji nad 1,2640 USD. Prudce dolů se vydal japonský jen, a to proti většině hlavních světových měn.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2640 USD, a je tedy pod čtvrtečním maximem 1,2652 USD. Na ně vystoupilo v prvotní euforii po Draghiho slovech. Podle části analytiků stále existuje prostor k dalšímu růstu kurzu jednotné evropské měny, jiní analytici naopak nabádají k ostražitosti. Vůči japonskému jenu euro přidalo také 0,1 procenta a je na 99,75 JPY, dolar k jenu zpevnil o 0,1 procenta na 78,92 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK