Co týden dal?

26.03.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tento týden máme pro vás připraven souhrn nejzajímavějších událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za právě uplynulý týden...

Posledních 7 dní ve světe

Poláci se bojí zrychlené inflace po vstupu do EU. Přestože chtějí vstoupit do eurozóny v poměrně krátkém čase po vstupu do Evropské unie (EU), nyní se obávají, že právě vstup do EU může paradoxně přispět k oddálení přijetí eura.

Evropané věří telefonům Nokia, kartám VISA, pleťové kosmetice Nivea a fotoaparátům Canon, vyplynulo z průzkumu společnosti Reader's Digest ve 14 evropských zemích včetně České republiky. Na rozeslané dotazníky reagovalo 29 000 zákazníků vydavatelství. Odpovídali přitom na otázku, jaké značce v dané kategorii nejvíce důvěřují. Nokia zvítězila mezi telefony ve všech 14 státech. VISA zvítězila ve 13, Nivea ve 12 a Canon v 10 zemích.

Akcie Microsoftu letos prudce klesly. Vzhledem k finančnímu zdraví a poměru ceny a zisku na akcii patří Microsoft k nejlevnějším titulům odvětví. Spory s antimonopolními úřady dlouhodobě stlačují cenu akcií Microsoftu, říkají odborníci. Od počátku roku titul ztratil kolem deseti procent a v loňském roce, kdy Nasdaq Composite stoupl o padesát procent, si přidaly pouhých pět procent. "Neustálý proud právních zpráv je jako procházet se trnitým keřem," říká Tony Ursillo, analytik společnosti Loomis Sayles. I když Microsoft dosáhne oddálení výkonu požadavků Evropské komise z tohoto týdne u odvolacího soudu, tak bude soudní spor "představovat hrozbu odčerpávající pozornost vedení firmy," píší Financial Times.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 

Posledních 7 dní u nás

Česká spořitelna přečísluje 3. a 4. dubna zhruba 2,7 milionu sporožirových účtů a 2,2 milionu vkladních knížek. Nové číslo účtu sporožira či vkladní knížky nebude obsahovat specifický symbol a klienti jej budou moci používat od 5. dubna. "Ještě pět let od této změny však bude možné posílat peníze i na účty s původním číslem," uvedl ředitel projektu přečíslování ČS Libor Zima. Klienti nebudou muset kvůli přečíslování navštívit spořitelnu. ČS jim automaticky přesměruje veškeré platební příkazy i povolení k inkasu. "Žádáme jenom klienty, aby o změně informovali své zaměstnavatele," dodal zástupce ředitele platebního styku spořitelny Jindřich Matějka.

Ve středu vyhověl Okresní soud v Kladně vyšetřovatelům a poslal kladenského primátora Milana Volfa (ODS) do vazební věznice. Má se zodpovídat z nezákonného přidělení 40 mil. Kč z rozpočtu města hokejovému klubu. Obvinění Volfa bylo rozšířeno také o nákup luxusního vozu audi. Návrh na vzetí do vazby byl odůvodněn nebezpečím z ovlivňování svědků a z možnosti páchání další trestné činnosti.

Daňoví poradci zřejmě budou muset mít vysokoškolské vzdělání. Zatímco nyní jim stačí maturita, nově budou potřebovat minimálně bakalářský titul. Počítá s tím novela zákona o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců, kterou ve čtvrtek beze změn schválil Senát stejně jako novelu zákona o auditorech. Obě normy, které vláda vypracovala kvůli vstupu země do EU, nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus. U auditorů se vysokoškolské vzdělání vyžaduje již nyní.

Banky chystají miliardy na evropské projekty. Žadatelé o dotace z fondů unie představují pro tuzemské finanční ústavy novou klientelu. Nízké riziko půjček na projekty dotované unií se promítne do jejich příznivé ceny. Semináře pro potenciální klienty, osobní i poštou doručované nabídky - tak reagují v těchto dnech banky na chystaný přísun dotací z Kohezního fondu a strukturálních fondů Evropské unie. Příjemci dotací totiž budou muset Bruselem a Prahou schválené projekty zaplatit nejprve sami. A překlenovací úvěry od bank budou kvůli nedostatku vlastního kapitálu pro většinu obcí a podnikatelů prakticky jedinou možností. Na strukturální fondy, které mohou firmy využít, půjde do Česka 1,584 miliardy eur do roku 2006, což je při kursu 30 korun zhruba 47,5 miliardy korun.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 

Posledních 7 dní na našem serveru

Víte že se blíží kolaps cen dluhopisů? Víte že ceny prudce klesnou? A víte, že i na poklesu se dá vydělat? Přečtěte si aktuální analýzu trhu dluhopisů a najdete odpovědi na všechny vaše otázky.

Chcete si uzavřít penzijní připojištění a nevíte, který penzijní fond je pro vás ten nejlepší? Právě jsme pro vás zaktualizovali klíčové informace o hospodaření penzijních fondů. Nyní si můžete jednotlivé penzijní fondy srovnat podle dosažených hospodářských výsledků, podle počtu aktivních účastníků či připsaných výnosů, nahlédnout můžete i do struktury portfolia každého fondu a samozřejmě druhů penzí, které fondy nabízejí.

On-line prodej

Neplaťte na daních víc než musíte. Sjednejte si  životní pojištění WinTax a ušetříte. Přostřednictvím tohoto životního pojištění budete moci využít státem nabízených daňových výhod v nejvyšší možné výši.

Až do konce března můžete využít mimořádné nabídky na uzavření penzijního připojištění on-line na Finance.CZ s odměnou ve výši 100% vašeho měsíčního příspěvku.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti daní.

"V roce 2003 jsem si vzala překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Peníze jsem použila ke koupi domu pro sestru, která je vlastníkem nemovitosti pořízené z mého úvěru. Úvěr jsem si brala jako studující a moje mamka vystupuje ve smlouvě jako přistupitel. Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo z osob nárok na odpočet úroků z úvěru ze stavebního spoření?"

Na tento dotaz odpověděl náš externí poradce JUDr. Petr Dytrich:

"Předpokládám, že sestra bydlí v domě jen se svojí rodinou, tedy bez Vás a matky. Potom se obávám, že nikoli, protože zákon v § 15, odst. 11 říká, že ..."

Celou odpověď naleznete zde.

Anketa

Tento týden jsme vám v naší ankete položili otázku: "Která varianta důchodové reformy bude podle vás schválená?" A jak jste hlasovali?


Kompromis
Lidé dobrovolně ukládají peníze na své účty u PF
"Švédský model" čili model fiktivních účtů
Upravená podoba stávajícího systému

Více než polovina (56%) návštěvníků serveru www.finance.cz se domnívá že bude schválená "Upravená podoba stávající důchodové reformy". Oproti tomu jen čtvrtina (26%) z vás si myslí že bude schválen "Švédský model, čili model fiktívních účtů". Jen 12% z vás je pro schválení varianty "Dobrovolné ukládání penez na soukromé účty u penzijních fondů". Pro poslední variantu "Kopmromis" hlasovalo jen 7%.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU