Putin: Hospodářskému oživení brání dluhy a otřesy na trzích

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vladivostok 7. září (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin před zahájením vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) varoval, že svět se ještě nějaký čas z hospodářské krize nezotaví. Podle něj v tom brání vysoké dluhy a rozkolísané finanční trhy. Ministři APEC jednají tento týden ve Vladivostoku, sérii jednání o víkendu zakončí výroční zasedání.

"Potíže, které se nahromadily, stále neodezněly," řekl Putin před podnikatelskou elitou z celého světa, která do metropole ruského Dálného východu dorazila.

Pravidelný summit APEC se tradičně zabývá rozvojem hospodářské spolupráce a omezením obchodních bariér v Asii a Tichomoří. Jednadvacet členských států APEC, mezi nimiž hlavní slovo patří Spojeným státům, Číně a Japonsku, generuje 44 procent světového obchodu a je domovem 41 procent světové populace. V Rusku se vrcholná schůzka uskuteční poprvé.

Na summitu se letos bude jednat rovněž o zajištění dostatečných zásob potravin. Putin k tomuto tématu řekl, že Rusko do roku 2020 zvýší roční objem obilovin na 120 až 125 milionů tun, z čehož 35 až 40 milionů tun bude možné vyvážet. V současné době má Rusko podle Putina možnost vyvážet jen asi 15 až 20 milionů tun obilovin ročně.

"Rusko přispěje ke stabilnímu zásobování potravinami," řekl Putin. Rusko je klíčovým světovým dodavatelem pšenice, letos je ale nepříznivě zasaženo suchem. Z toho důvodu sklidí jen asi 70 až 75 milionů tun obilovin proti loňské sklizni kolem 94 milionů tun. Na vývoz tak může jít jen deset až 12 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK