Analytici: Vývoj trhu s dluhopisy je letos pro ČR velmi příznivý

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Situace na trhu se státním dluhopisy je letos podle analytiků oslovených ČTK i samotného ministerstva příznivá. Výnosy státních dluhopisů klesly ke konci srpna na historická minima. Například dluhopisy s desetiletou splatností se obchodovaly na konci srpna s výnosem pod hranicí 2,5 procenta. Taková situace pomáhá ČR ve snižování nákladů na obsluhu státního dluhu a posiluje pozici země v očích investorů. V následujících měsících by ale podle analytiků měly výnosy u dluhopisů mírně stoupnout.

 

Podle údajů ministerstva financí činí zatím letos průměrný výnos desetiletého dluhopisu 3,15 procenta, zatímco ve stejném období loni to bylo 3,90 procenta. "K poklesu výnosů došlo rovněž u dvouletých, tříletých i pětiletých státních dluhopisů," upozornilo MF.

 

Historicky vzato výnosy českých vládních dluhopisů nikdy nebyly tak nízko, upozornil hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "Český desetiletý vládní dluhopis se nyní obchoduje za pouhých 2,4 procenta ročně, přitom koncem minulého roku to bylo nad čtyřmi procenty," uvedl.

 

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera bylo ministerstvo financí během letošního roku v aukcích dluhopisů poměrně úspěšné. "K dnešnímu dni si dle našich odhadů již zajistilo přes 80 procent hrubých výpůjčních potřeb," uvedl.

 

Prostor pro další pokles výnosů Frayer již nevidí. "Rizikem je především fiskální situace kvůli stále zhoršujícímu se ekonomickému prostředí. To by totiž mohlo vést k vyšší výpůjční potřebě vlády," upozornil. Zároveň podle něj i odhady vývoje německých dluhopisových výnosů, které mají bezprostřední dopad i na vývoj těch domácích, naznačují postupný vzestup v následujících měsících.

 

Růst výnosů českých dluhopisů lze čekat i podle analytika České spořitelny Martina Lobotky. Jedním z důvodů i podle něj je, že příští rok bude hrubá výpůjční potřeba MF zhruba 265 miliard korun, zatímco letos je plánována na 243,4 miliard korun.

 

Získaná důvěra na finančních trzích podle ministra financí Miroslava Kalouska uspořila Česku desítky miliard na úrokových nákladech. "Tuto důvěru však můžeme rychle ztratit, pokud se nepodaří prosadit další opatření pro stabilizaci veřejných rozpočtů," řekl ČTK.

 

"Pokles výnosů na již vydaných dluhopisech Česku jejich splácení nezlevní, ale výrazně to může pomoci prodat další emise dluhopisů s nižšími úroky," uvedl ředitel dluhových kapitálových trhu České spořitelny Tomáš Černý. "ČR v porovnání s okolními zeměmi i některými západoevropskými státy vychází na trhu dluhopisů nejlépe," uvedl. Takzvaná riziková přirážka českých státních dluhopisů podle něj klesla během letošního roku i pod úroveň Rakouska.

 

O zlepšování situace na českém dluhopisovém trhu svědčí podle analytika ČSOB Petra Dufka snižování rizikové přirážky u českých dluhopisů vůči německým. "Ještě v květnu byl výnos desetiletého českého dluhopisu v průměru 190 základních bodů nad německým, nyní tento rozdíl není ani 100 bodů," uvedl. Česku se podle něj podařilo poměrně rychle a včas získat peníze potřebné pro refinancování splatného dluhu a jako bonus tak může nyní využívat levného financování svých potřeb.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK