Koruna dopoledne mírně oslabila k euru, vůči dolaru zpevnila

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně oslabila vůči euru, proti dolaru si naopak polepšila. Kolem 10:30 k euru proti čtvrtku ztratila tři haléře na 24,60 Kč/EUR. Vůči dolaru stála na 19,41 Kč/USD, byla tak o čtyři haléře silnější. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka koruna vůči euru testovala čtvrteční maxima těsně nad hladinou 24,50 Kč/EUR, později se přesunula zpět k úrovni 24,60 Kč/EUR. Výraznější zisky si připsala vůči dolaru. Dostala se krátce pod úroveň 19,40 Kč/USD, na čtyřměsíční maxima.

"Na první pohled by se mohlo zdát, že skokové posílení koruny krátce po 09:00 souvisí s upřesněným výkonu domácí ekonomiky za druhé čtvrtletí, ale impulzy přišly spíše ze zahraničních trhů," míní Novák.

Také podle Vladimíra Pikory z Next Finance je pro českou měnu klíčový výkon na světových trzích. "Ty se dnes zklidní, což zavře koruně dveře před dalším posílením," poznamenal.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk doplnil, že na silnějších hodnotách dnes začíná také polský zlotý. Maďarský forint lehce slábne při doznívání negativního vlivu čtvrtečních maďarských zpráv.

Euro podle Vlka napravilo zaváhání ze čtvrtečního odpoledne a vydalo se vzhůru. Dnes dopoledne zisky rozšiřuje, kolem 10:30 zpevnilo na 1,2675 USD/EUR. "Euro je stále slušně podporováno ohlášenou akcí Evropské centrální banky, proto aby dolar profitoval z dnešních dat, musela by zřejmě odhady značně překonat, tak aby snížila očekávání měnového stimulu americké centrální banky," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK