Německá průmyslová výroba se překvapivě vrátila k růstu

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. září (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v červenci překvapivě stoupla o 1,3 procenta po červnovém poklesu o 0,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů německého ministerstva hospodářství. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že průmyslová produkce bude v červenci stagnovat.

K růstu se v červenci vrátily rovněž průmyslové zakázky pro německé podniky. Ministerstvo již ve čtvrtek oznámilo, že zakázky se zvýšily o půl procenta po červnovém propadu o 1,6 procenta. Příznivé údaje o průmyslovém sektoru zmírňují obavy z negativních dopadů dluhové krize na německou ekonomiku.

Hamburský institut pro světovou ekonomiku (HWWI) tento týden snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. Odhad růstu pro příští rok institut zhoršil ještě výrazněji, a to na 0,5 procenta z 1,5 procenta.

Ve druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německá centrální banka Bundesbank minulý měsíc upozornila, že dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky. Před hrozbou negativních důsledků dluhové krize minulý měsíc varovalo také německé ministerstvo hospodářství. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Dubnová prognóza německé vlády počítá s nárůstem ekonomiky o 0,7 procenta v letošním a o 1,5 procenta v příštím roce. Rozpočtový expert vládní strany CDU Norbert Barthle tento týden nicméně uvedl, že Německo bude moci hovořit o štěstí, pokud tempo růstu v příštím roce dosáhne alespoň jednoho procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK