Vývoj ekonomiky byl ve 2. čtvrtletí nižší, než odhadovala ČNB

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Vývoj ekonomiky byl ve srovnání s odhady ČNB ve druhém čtvrtletí letošního roku nižší o 0,6 procentního bodu v meziročním vyjádření a o 0,8 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně klesla o jedno procento a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Ve zpřesněném odhadu to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Rozdílná výše odchylky skutečnosti od prognózy ČNB v obou zmíněných vyjádřeních je dána revizí odhadu HDP za první čtvrtletí letošního roku," uvedl Holub. Statistici dnes upřesnili pokles HDP za letošní první čtvrtletí. V meziročním srovnání z 0,7 procenta na 0,5 procenta a mezičtvrtletně z 0,8 procenta na 0,6 procenta.

Dále ČNB uvedla, že byl například výraznější ve srovnání s odhady centrální banky pokles spotřeby domácností. Naopak meziroční stagnace fixních investic nepotvrdila očekávání ČNB ohledně poklesu. "Tato odchylka však byla z části kompenzována vývojem zásob, které oproti očekávané meziroční stagnaci znatelně poklesly," uvedl Holub.

Zveřejněné údaje podle něj tak představují riziko směrem dolů pro stávající prognózu ČNB, a to v oblasti vývoje domácí ekonomické aktivity. Podle prognózy ČNB by měla ekonomika v letošním roce klesnout o 0,9 procenta. "V příštím roce v souvislosti s pozvolným oživením zahraniční poptávky český HDP mírně vzroste, přičemž zdrojem růstu budou kromě vládní spotřeby všechny ostatní výdajové složky," uvedl Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK