Peugeot Citroën opustí klíčový index pařížské burzy CAC 40

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. září (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën bude vyřazena z klíčového indexu pařížské burzy CAC 40. Oznámil to provozovatel burzy. Firma byla součástí indexu od jeho vzniku v roce 1987.

Cena akcií společnosti PSA se v uplynulém roce propadla o více než 60 procent. Automobilka se nyní potýká se slabou poptávkou na evropském trhu a plánuje výrazné snižování počtu zaměstnanců.

Tržní hodnota podniků je důležitým faktorem pro zařazení do indexu CAC 40. Významný vliv má rovněž objem obchodů s akciemi daného podniku na burze, napsala agentura AP.

Automobilku PSA v indexu od 24. září nahradí chemická společnost Solvay sídlící v Belgii. Firma Solvay označila zařazení do indexu za "významný mezník", který odráží její ekonomickou sílu a růstový potenciál.

Společnost PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Na rozdíl od Volkswagenu je však silně závislá na jihoevropských trzích, které těžce zasáhla dluhová krize.

PSA působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. TPCA už v červnu uvedl, že kvůli slabší poptávce bude muset také snížit počet zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK