ČSSD má způsob, jak po krachu balíčku změn daní nesjednocovat DPH

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opoziční sociální demokracie chystá pozměňovací návrh, který má zajistit, že v případě krachu vládního balíčku daňových změn zůstanou v příštím roce sazby daně z přidané hodnoty na nynější výši. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Připomněl, že pokud Sněmovna opětovně odmítne vládou už podruhé předložený takzvaný stabilizační balíček zvyšující obě sazby DPH o procento, mají se podle nyní platných zákonů v roce 2013 sjednotit obě sazby na 17,5 procenta.

 

To by ale podle ČSSD znamenalo další zdražování. "Navrhneme to, aby tady existovala záložní varianta pro případ, že neprojde vládní daňový balíček, pro který my hlasovat nebudeme," poznamenal Sobotka.

Nosičem pro pozměňovací návrh má podle Sobotky být vládní novela zákona o DPH, kterou Sněmovna v prvním čtení přijala v červenci. Novela zavádí s účinností od roku 2014 povinnost plátců daně z přidané hodnoty podávat přiznání pouze elektronicky. Její existenci označil předseda ČSSD za ukázku vládního legislativního chaosu.

Podobný krok chystají i poslanci Věcí veřejných.

Vláda ve středu do Sněmovny podruhé poslala návrh daňových změn, které kromě zvýšení DPH obsahují také dodatečné sedmiprocentní zdanění bohatých a některá další opatření. Jeho přijetí je pro kabinet tak důležité, že jej vláda Petra Nečase (ODS) spojila s žádostí o důvěru.

K takovému kroku koaliční vládu vyprovokovala rebelie uvnitř poslaneckého klubu ODS, jehož šest členů tento týden stejnou normu, kterou Sněmovně vrátil levicový Senát, odmítlo podpořit.

Zkomplikovali tak přípravu státního rozpočtu na rok 2013, který se změnami zákonů z balíčku počítá a bez nich jej není možné nechat poslanci schválit. Vláda přitom odmítá ustoupit ze svého předsevzetí stlačit v příštím roce schodek veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK