Euro stouplo na téměř čtyřměsíční maximum vůči dolaru

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na téměř čtyřměsíční maximum vůči dolaru kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) přikročí k dalšímu kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. To by vedlo k tisknutí nových dolarů, což by mělo negativní dopad na hodnotu americké měny.

Euro je podporováno rovněž čtvrtečním oznámením programu nákupu státních dluhopisů Evropskou centrální bankou. Program má snížit uvěrové náklady silně zadlužených členů eurozóny a zabránit šíření dluhové krize. Ohlášení programu posílilo poptávku investorů po rizikovějších aktivech.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru posílila o 1,1 procenta na 1,2773 USD. Během dne se vyšplhala až na 1,2777 USD, tedy na nejvyšší úroveň od května, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v srpnu klesla na 8,1 procenta z červencových 8,3 procenta navzdory nečekaně slabému přírůstku pracovních míst. Neuspokojivá tvorba pracovních míst podpořila očekávání, že Fed zahájí další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky.

"Kvantitativní uvolňování podpoří akcie, poškodí dolar a pro ekonomiku nebude velkým přínosem. Co jiného však může aktivní Fed dělat?" uvedl analytik Joseph Trevisani ze společnosti Worldwide Markets.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK