Španělsko bude jednat o podmínkách pomoci, žádost zatím nechystá

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 7. září (ČTK) - Španělsko bude příští týden na setkání ministrů financí eurozóny jednat i o podmínkách spojených s novým program nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou. Uvedla to dnes náměstkyně předsedy vlády a mluvčí vlády Soraya Sáenzová de Santamaríová. Zdůraznila ale, že Španělsko zatím s žádostí o mezinárodní zahraniční pomoc nepospíchá a vše nejprve pečlivě zváží.

Výnosy desetiletých španělských dluhopisů se poprvé od května propadly pod šest procent. V létě byly nad sedmi procenty, což je hranice, kterou investoři považují za dlouhodobě neudržitelnou a při této výši byly nuceny požádat o pomoc Řecko, Portugalsko a Irsko.

Prezident ECB Mario Draghi přestavil plán nákupu dluhopisů ve čtvrtek. Cílem plánu je snížit náklady na úvěry problémových zemí eurozóny. ECB má v plánu kupovat státní dluhopisy s kratší dobou splatnosti, podmínkou však je, že země nejprve požádá o pomoc ze záchranných fondů eurozóny a splní přísné podmínky.

Sáenzová na tiskové konferenci po jednání vlády uvedla, že nejbližší zasedání ministrů financí eurozóny a Evropské unie, které se koná 14. a 15. září na Kypru, se bude zabývat i otázkou možného nákupu španělského dluhu. Podání žádosti o pomoc však stále není jisté. "Věřím, že věci, které jsou tak závažné z hlediska veřejného zájmu a budoucnosti obyvatel Španělska, by měly být analyzovány rozvážně a opatrně. Taková rozhodnutí nemohou být přijata přes noc," dodala.

Zdroj ze španělské vlády agentuře Reuters ve čtvrtek řekl, že Madrid chce nejprve zhodnotit dopad plánu ECB na jeho úrokové sazby, než se rozhodne podat žádost o pomoc. Na konci října však Španělsko čeká také velký závazek, protože bude muset splatit dluh 27,5 miliardy eur (675,3 miliardy Kč). A agentura Moody's by do konce září měla vydat svoji nejnovější revizi úvěrové spolehlivost Španělska.

Španělsko již požádalo o pomoc pro svůj bankovní sektor. Celkem má slíbeno až 100 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK