Pražská burza výrazně zpevnila hlavně díky bankám

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Pražská burza dnes výrazně rostla, hlavní index PX přidal 1,73 procenta na 968,4 bodu. Vylepšil tak pětiměsíční maximum, nad úrovní 965 bodů byl index PX naposledy letos 3. dubna. Burzu nahoru táhly zejména obě bankovní emise. Výrazné čtvrteční zisky rozšířily cenné papíry rakouské Erste Bank, které zpevnily bezmála o šest procent.

Silné zisky byly podle analytiků a makléřů vyvolány doháněním čtvrteční rally západní Evropy a následně Wall Street na oznámení Evropské centrální banky (ECB), že bude intervenovat v neomezeném rozsahu a sterilizované podobě na sekundárním trhu dluhopisů. "Investoři po proslovu Maria Draghiho přistoupili ke vcelku agresivním nákupům. Terčem zájmu byli samozřejmě zástupci bankovního sektoru, kde především západoevropská část byla hlavním tahounem aktuální rally," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

V Praze si nejvíce polepšila rakouská Erste, která si připsala 5,91 procenta na 433,50 Kč. Titul největší měrou přispěl k dnešnímu růstu indexu PX a z hlediska zobchodovaných kusů byl nejaktivnějším titulem.

Polepšila si i Komerční banka, dnešní obchodování končila o 2,04 procenta silnější na 3900 korunách.

Nezájem byl podle Josefa Kohouta z Patria Finance od otevření patrný na akciích ČEZ. Titul seanci uzavíral se ztrátou 1,06 procenta na 746 korunách. O dost lépe dopadlo NWR, kterému se podařilo posunout na 90 Kč, a připsat si tak přes dvě procenta zisku.

Z menších zástupců se dařilo zámořské mediální CETV, která navázala na svůj čtvrteční růst na primárním trhu a v Praze si polepšila o téměř pět procent ke 120 Kč.

Výrazné zisky přes tři procenta si připsaly také Unipetrol, Fortuna a developer Orco. O zhruba procento naopak oslabily akcie AAA Auto a o 0,75 procenta tabáková Philip Morris ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK