Akcie v USA po zprávě o nezaměstnanosti téměř beze změny

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. září (ČTK) - Kurz amerických akcií se dopoledne téměř neměnil. Trhy tak reagovaly na zprávu o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, která byla slabší, než se čekalo.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones mírně klesl o 0,04 procenta na 13.286 bodů. Index technologického trhu Nasdaq rovněž nepatrně oslabil o 0,04 procenta na 3134 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,3 bodu na 1436 bodů.

Americká ekonomika vytvořila minulý měsíc jen 96.000 pracovních míst, mnohem méně než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti se sice snížila na 8,1 procenta z 8,3 procenta, důvodem však bylo to, že lidé přestali hledat zaměstnání a vypadli ze statistiky. Zpráva zvýšila očekávání, že centrální banka USA (Fed) by mohla představit další kroky na podporu americké ekonomiky.

Technologická společnosti Intel dopoledne ztrácela tři procenta. Firma snížila kvůli slabé poptávce po polovodičích výhled tržeb. Společnost Amazon naopak díky novému tabletu Kindle o téměř tři procenta vzrostla. Rostla i počítačová firma Dell díky oznámení, že vyplatí v říjnu dividendu, a výrobce zbraní Smith & Wesson díky vyšším tržbám a zlepšení výhledu, napsaly agentury AP a Reuters.

Ve čtvrtek akcie naopak silně rostly a dostaly se nejvýše za čtyři roky. K růstu přispěla Evropská centrální banka, která představila plán nákupu dluhopisů problémových zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK