Čínský prezident Chu vyzval k udržení míru a stability v Asii

08.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vladivostok (Rusko) 8. září (ČTK) - Čínský prezident Chu Ťin-tchao dnes na úvod dvoudenního summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v ruském Vladivostoku vyzval všechny země asijsko-pacifického regionu k zachování míru a stability. Poukázal tak podle agentury AFP na územní spory v oblasti.

"Je v zájmu všech zemí regionu, je naší společnou odpovědností udržet mír a stabilitu i zdravou dynamiku hospodářského růstu v pacifické Asii," prohlásil Chu.

V poslední době přitom v regionu vypluly na povrch různé letité územní spory. Vietnam a Filipíny dokonce obviňují Čínu ze snahy o zastrašování.

Podle oficiálního čínského deníku China Daily Chu svému vietnamskému protějšku řekl, že Peking i Hanoi by měly ustoupit a pokusit se vyřešit spor mírovou cestou. "Existuje několik problémů ve vztazích mezi Čínou a Vietnamem kvůli sporu na moři u východních břehů Číny. To nechceme," prohlásil Chu.

Vietnam a Čína vedou léta spor zejména o Spratlyho a Paracelské ostrovy v Tonkinském zálivu. Toto území je ale příčinou diplomatických konfliktů řady asijských států. Na ostrovy si činí kromě Číny a Vietnamu nárok i Malajsie, Tchaj-wan, Filipíny a Brunej.

Okolní moře je kromě velkých lovišť ryb bohaté na ropu a zemní plyn a vedou tudy důležité námořní trasy. Hanoj a Peking loni k ostrovům vyslaly několik ozbrojených námořních hlídek, které křižovaly cestu plavidlům jiných států.

Na summit 21 zemí regionu zamířila i ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Washingtonská administrativa si podle agentury AP ve snaze utišit pnutí přeje, aby větší roli v regionu hrálo Rusko. Šéfka americké diplomacie se dnes má setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK