Růst průmyslové výroby v Číně byl v srpnu nejslabší za tři roky

09.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. září (ČTK) - Meziroční růst průmyslové výroby v Číně v srpnu zpomalil na 8,9 procenta z červencových 9,2 procenta a byl nejslabší od května 2009. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský statistický úřad.

Výsledky zaostaly i za očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zpomalení výroby jen na 9,1 procenta. Čínu trápí slabá poptávka na dvou hlavních vývozních trzích, ve Spojených státech a Evropské unii. Analytici kvůli tomu nedávno snížily výhled vývoje druhé největší ekonomiky světa. Podle nich letos vzroste jen o osm procent, nejpomaleji za 13 let.

Podle analytiků nejnovější údaje naznačují, že by Peking mohl zavést další stimulační opatření na podporu ekonomiky. Od června již v zemi dvakrát klesly úrokové sazby, avšak úřady se snaží postupovat s další stimulací obezřetně, protože stimulace v roce 2008 vyvolala vysokou inflaci a zbytečně nákladný rozkvět stavebnictví. Tento týden vláda oznámila, že schválila 25 projektů na výstavbu metra v hodnotě desítek miliard dolarů.

Další statistika dnes ukázala, že inflace v srpnu stoupla na dvě procenta z červencových 1,8 procenta. Mohly za to hlavně vyšší ceny potravin, které se zvýšily o 3,4 procenta. Maloobchodní tržby v srpnu vzrostly o 13,2 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK